INŠPIRÁCIE NA SILVESTROVSKÉ PRÍPRAVY

Silvester je tu už o pár dní, ale ešte stále máte čas osláviť príchod nového roka tak, ako sa patrí! Či už ho budete tráviť na večierku s priateľmi alebo dáte prednosť pohodliu domova a televízii, máme pre vás zopár silvestrovských tipov, vďaka ktorým sa vaše rozlúčenie so starým rokom podarí skutočne na jednotku. Prajeme  veselú oslavu Silvestra a šťastný nový rok 2019! :o)
 

SILVESTER IDE CEZ ŽALÚDOK...


Viete si predstaviť posledný večer v roku bez občerstvenia? Jednohubky, pomazánky na sto rôznych spôsobov, chlebíky, syry, salámy a nemôže chýbať nejaké to drobné „zobkanie”, teda oriešky, čipsy a ďalšie slané pochúťky. A keď už budete studených lahôdok prejedení, odporúčame vám pripraviť si poriadnu delikatesu. Tá nielenže skvele zaženie hlad, ale tiež vás ochráni pred ťažkým ránom, ktoré by vás mohlo čakať na druhý deň. :o) Náš recept vám naviac nezaberie príliš veľa času, takže zábava vám rozhodne neutečie.

SILVESTROVSKÝ STEAK


4 plátky (1 plátok cca 220 g, aspoň 2 cm vysoký) hovädzieho mäsa (pravá sviečková, roštenka, pupok, lúpané pliecko)
čerstvé mleté korenie
soľ
kvalitný rastlinný olej

  1. Steaky potrite olejom a dôkladne okoreňte a osoľte.
  2. Poriadne rozpáľte veľkú panvicu s nelepivým povrchom a opekajte steaky cca 3 minúty z každej strany. Pokiaľ chcete steak veľmi prepečený (well-done) nechajte mäso na panvici dlhšie, ak ho chcete stredne prepečený (medium) alebo krvavý (rare), tak dobu opekania primerane skráťte.
  3. Odložte mäso z panvice a nechajte ho pod pokrievkou odpočívať ešte asi 5 minút, aby zostalo šťavnaté.
  4. Podávajte s domácimi hranolkami alebo so zeleninovým šalátikom.
  5. Dobrú chuť. :o)

 

PRIPITE SI NA ZDRAVIE!


Okrem chutného jedla musí byť samozrejme na silvestrovskom stole aj dostatok nápojov. Z tých alkoholických je bezpochyby najobľúbenejšie víno, populárne sú tiež rôzne miešané drinky (mojito, gin s tonikom atď.), tvrdý alkohol (whisky, vodka atď.) a ako prípitok sú najvhodnejšie šumivé vína. Najmä šampanské, bez ktorého si túto výnimočnú udalosť už azda ani nevieme predstaviť. Avšak nezabúdajte na to, že alkohol je vhodné kombinovať s jedlom. Je potrebné dať si pozor tiež na to, aby ste nemiešali počas večera rôzne druhy alkoholických nápojov. Jednoducho všetko s mierou. :o)  Odporúčame zaobstarať si aj zásobu nealkoholických nápojov, aby si mali hostia z čoho vyberať.  

Tip: Viete o tom, že šampanské by sa malo ideálne servírovať pri teplote
8 – 12 stupňov Celzia? Pri inej teplote dobre nevynikne jeho chuť.


ČIERNA A BIELA. PROTIKLADY SA PRIŤAHUJÚ!


Neviete, aký model zvoliť na slávnostný silvestrovský večer? Stavte na efektnú čierno-bielu kombináciu a neurobíte chybu! Tieto dve farby sa výborne dopĺňajú a spolu vytvárajú elegantnú dvojicu, ktorá sa perfektne hodí na outfity na všedný deň aj na výnimočné príležitosti. Pokiaľ sa pre tieto dve farby rozhodnete, držte sa jednoduchého pravidla: vždy musí jedna z farieb na oblečení prevládať – buď čierna alebo biela. Obe tieto farby krásne vyniknú aj na doplnkoch – topánkach, kabelkách či na bižutérií.